Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

tisdag 1 april 2025

Ankaret - Mars

 Hej! Mycket har vi hunnit med de senaste veckorna. Trevlig läsning!

I Väpplarna-gruppen har vi haft uppföljning av tidigare experiment kopplade till vatten. Därefter gick vi över till att prata om återvinning och återbrukning. Barnen fick i uppdrag att ta med sig skräp hemifrån som de sedan fick ett nytt uppdrag om, av Väpplaren Tuva. Tuva bad barnen att samarbeta två och två och skapa något av det skräp som vi samlat ihop. Det funderades för fullt och samtalades om vad det kunde skapa. Resultatet blev alltifrån båtar till broar, olika hem för djur och spöken. Många kreativa idéer och föremål växte fram. Under tiden samtalade vi även om begreppen ÅTERVINNA och ÅTERBRUKA. Att de står för att använda igen och att skapa något nytt av materialet.

När barnen hade skapat färdigt var sedan nästa uppgift att gå till soprummet och sortera skräpet i rätt soptunna. Barnen hade superkoll på vilka material som sakerna bestod av och samarbetade för att nå alla soptunnor!

Vår Väpplare Tuva, som brinner för allt som har med natur och miljö att göra, kom sedan med ett nytt uppdrag! Att gå till skogen och genomföra en naturskattjakt/naturbingo! Barnen fick en gemensam bingobricka med olika naturföremål, som barnen skulle hitta i skogen och ”bocka av”. Allt utom skatan hittades i skogen - men en skata skådades istället efteråt, på förskolegården!

Som en sista uppgift inom naturvetenskapsområdet så pratade vi om djuren som bor i vår natur, kännetecken för olika djur, vad de äter och hur deras bajs ser ut. Barnen fick lyssna till en kort beskrivning av ett djur och skulle gissa vilket djur det handlade om. Därefter hjälptes barnen åt att klistra in rätt djur med de kännetecken som hörde till djuret, i sin arbetsbok.

Nu har vi precis haft vår första vecka med en ny Väpplare, nämligen Abbe. Abbes specialintresse är språk och det är vad vi kommer att fokusera lite extra på framöver. Första veckans uppdrag handlade om rim. Barnen har fått rimma på sina och sina kompisars namn, men även hitta på så många olika rimord som möjligt på olika förutbestämda ord, utifrån bilder. Vi har börjat varje tillfälle som vi ses i Väpplarna-gruppen med en ramsa/sång som heter Yxan Byxan - melodin är "Gubben Noak".

Vi har också spelat rim-memory!

Våra två andra grupper har nu äntligen fått varsina sina namn. Det är vännerna och kompisarna, passande bra för vårt tema vänskap.

Under de senaste veckorna har vännerna och kompisarna haft fokus kring att skapa förståelse för och använda goda strategier för hur en bra kompis är. I detta arbete utgår vi därför ifrån våra åtta vänskapsstrategier.

Utifrån dessa skapade våra grupper varsin så kallad kompissol.  En uppsatt inne på avdelningen och en utomhus på gården. Solarna står för ”en bra kompis” och barnen kan under leken återkomma till dessa både när de upplever att en kompis gör något bra men också för att påminna varandra när något inte känns bra. Vi är glada för att vi ofta hör barnen samtala om solen i sin lek. Passa gärna på att använda värdegrundsstrategierna hemma också.



För att konkretisera våra värdegrundsstrategier ytterligare så har vi valt att använda oss av dramatisering. En strategi i taget där vi vuxna speglar olika dilemman/scenarion som uppstår i barnens lek. Vi stannar upp mitt i, ger barnen möjlighet att reflektera över vad som utspelar och sedan sätta ord på ett annat sätt att göra, eller hitta en bättre lösning än vad som sker.

Vi har också lärt oss två kompissånger. Dels för att många barn tycker det är roligt att sjunga, men också för att gemensamt kunna en sång skapar en känsla av samhörighet. Vilket vi ser berikar vårt sociala samspel. 



I skrivandets stund arbetar vi med strategin ”att säga förlåt”. Det är inte alltid enkelt att använda detta viktiga lilla ord. Så vi skapar nu en förlåt-båt. Syftet med denna är att kunna ha ett konkret hjälpverktyg. Båten innehåller en lapp med order förlåt, att ge den till kompisen som behöver höra det kommer betyda lika mycket som att säga ordet förlåt.

FÖRLÅT-BÅT – tillsammans med barnen ska vi under kommande vecka dokumentera vårt arbete med båten genom att samtala kring de foton vi tagit under de skapande processerna. Fotona sätts sedan upp i ett collage tillsammans med nedanstående arbetsgång.

1.     Vi tog en promenad till hamnen för att hitta inspiration och se hur båtar kan se ut.

2.     Med hjälp av våra foton har vi format vår stomme. Under konstruktionen berättar barnen att fören är spetsig och aktern är mer rund. Vi använder oss av båt-termer så som för, akter, babord och styrbord.

3.     Vi river tidningar och blandar tapetklister. Vi använder oss av decilitermått och räknar tillsammans när vi följer receptet. Först är det enkelt att vispa, sen säger barnen att det blir tungt.

4.     Nu börjar själva skapandet. Vi använder en teknik som kallas papier mache. Med blandade känslor – roligt, kladdigt och äckligt. För dem som tyckte det så fanns möjlighet att använda pensel istället för händerna. Alla får vara med på sina villkor.

Båten kommer tillsammans med följande ramsa.

Här kommer det en liten båt och lämnar lappen med förlåt.
Prova säga ordet nu. Vi övar jag och du – förlåt.



Den 21 mars uppmärksammade vi Världsdagen för Downs syndrom - genom att rocka sockorna. Detta görs för att uppmärksamma allas olikheter - olika är bra!

Vi avslutar mars inlägg med ett litet önskemål, skicka gärna ett sms till oss med feedback gällande våra blogginlägg. Vad är roligt att läsa om? Vad önskar ni mer av? Tack på förhand!

Hälsningar från Karin, Ida, Vera & Celebija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar