Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

torsdag 3 april 2025

Durken- Mars månad

I mars månad har vi hunnit med många olika undervisningsaktiviteter både planerat och spontant.

 

Vi har varit på utflykter i naturen där vi har haft matematik i naturen, vi pratar om olika matematiska begrepp och barnen fick olika matematiska uppdrag att lösa genom att samarbeta.

Vi gjorde en cirkel tillsammans av kottar, en triangel av pinnar. Barnen fick hämta en smal pinne och lägga en kotte bredvid. Barnen får hämta tre löv och lägga på filten som vi hade med oss.

Matematik i naturen handlar om att upptäcka och använda matematiska begrepp i den naturliga miljön. Genom att utforska naturen får barnen möjlighet att utveckla sin förståelse för matematik på ett konkret och lekfullt sätt.


Vi fortsätter att utgå ifrån sagan om vanten, vi läser om och om igen och lär oss genom upprepning, vi återberättar och får förståelse för innehållet i berättelsen.

Vi övar att känna igen djuren och dess namn som sagan innehåller.

Hur låter djuren och hur ser de ut.

Vi jämför och sorterar djuren och fokuserar på att utveckla barnens matematiska och språkliga förmågor genom sagans innehåll. 



I övrigt leker vi olika lekar med alla våra barn med fokus på samarbete och turtagning.

Barnen får ta en färgad magnet från en aktivitetspåse.

Vi jämför magneters färg och parar ihop med rätt färg på bollarna, det är känslobollar med olika uttryck ritat på bollen.

 

Vi berör färg, form och antal. Sex barn, sex bollar, alla fick en varsin.

Vi ser bollarnas olika känslouttryck och beskriver det tillsammans.

Matematik, språk och kommunikation

Samarbete, vänta på sin tur, lyssna på andra.

En spännande, uppskattad och lärorik aktivitet. 

Mellan gruppen har även fokuserat på geometriska former och försökt få en uppfattning och förståelse för hur olika former ser ut och vad dom heter. Vi har tittat på UR-programmet miniräknarna som har visat oss en bra introduktion om former.

Under mars har de äldsta barnen på durken varit tillsammans med de äldsta på propellern fortsatt med Väpplarna och Väpplaren Tuva (naturvetenskap) och fokuset har varit vatten. Vi startade upp med att barnen fick göra en mindmap med tankar om varför vi behöver vatten.


Vid nästa tillfälle tog vi en promenad till lekparken och Bråviken och samlade vatten i en glasburk. När vi kom tillbaka till förskolan hällde vi kranvatten i en annan och jämförde sedan likheter och skillnader i utseende, lukt och smak (vi doppade fingret). Vi kom även in på samtal om hållbar utveckling, om människors olika tillgång till vatten och varför det är bra att inte slösa på vatten.

"Alla människor har inte vatten"
"Det finns inte hur mycket vatten som helst"
"Man kan stänga av kranen så sparar man"
"I vissa länder typ Afrika finns inte vatten. Då får man ta från havet eller Nilen"


Vi har också pratat om växters behov av vatten och gjorde ett experiment där vi ställde en bukett tulpaner i en vas med vatten och en bukett i en vas utan. Vi kunde sedan följa hur tulpanerna i vasen utan vatten vissnade snabbare.


Barnen har fått upptäcka att vatten avdunstar genom att vi fyllde en kanna till 600 ml. Vi har sedan tittat regelbundet och upptäckt hur mängden minskat vartefter tiden gått. Kannan är nu tom. Häftigt tyckte barnen!


Vi har samtalat och experimenterat om vattens ytspänning. Barnen fyllde en tallrik med vatten och hällde därefter i kanel. Kanelen spred sig som en hinna över vattnet. Sedan fick de ställa hypoteser om vad de trodde skulle hända när de droppar diskmedel i.

"Diskmedlet kommer sjunka"
"Kanelen kommer sprida sig"

De kunde sedan observera hur ytspänningen bröts och hur kanelen spred sig åt sidorna.


Vi testade därefter hur mycket vatten man kan hälla i ett glas utan att det rinner över, och barnen fascinerades över att vi kunde fortsätta hälla även när ytan nått kanten med hjälp av vattnets ytspänning. Även nu fick barnen droppa en droppe diskmedel i och upptäckte då hur ytspänningen försvann.

                                                 

Hälsning

Marie, Bella, Anna, Emma 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar