Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

onsdag 2 oktober 2024

Väpplarna - Propellern & Durken

Hej!

Nu är barnen som går sista året på Durken och Propellern ett par veckor in i arbetet med Väpplarna. Väpplarna är ett arbetsmaterial som utgår från våra läroplansmål inom språk, matematik, naturvetenskap/teknik och socialt samspel. Varje ämne representeras av en Väpplare, vilken som är vilken syns på deras färg och mönster. Följ gärna med era barn in i Kabyssen och be dem visa bilder på dem. Varje barn har också fått var sin arbetsbok som vi kommer att jobba i.

Under vårt första tillfälle presenterade vi de 4 Väpplarna för barnen, pratade om vad de representerar för ämnen och vad de heter, för varje Väpplare  har ett eget namn. Vi berättade om att vi under vår första period kommer att arbeta med socialt samspel och Väpplaren Sam. Vi diskuterade vad begreppet socialt samspel betyder och barnen kom med många kloka tankar. Därefter började vi prata om "Jag och mitt namn". Barnen fick se bilder av sina för och efternamn och vi pratade om vems som var vems och likheter/skillnader i bokstäver och längd på namn. Sedan fick barnen pusselbilder av sig själva som de fick lägga. Det blev en stund full av skratt när de började byta pusselbitar och skiftade kroppsdelar med varandra!

Under vårt andra tillfälle fick barnen rita självporträtt. Till hjälp fick de titta sig i spegeln för se hur de ser ut och att få syn på färger, former, storlek, antal o.s.v. Vi pratade om och reflekterade kring likheter/olikheter som vi har. Några började även att rita sin familj. 


Ett sidospår vi kommer ha fram till sommaren kopplat till området Naturvetenskap är att vi ska följa ett träd. Vi har valt ut träd på gården som vi kommer att följa och fota med jämna mellanrum för att barnen ska få förståelse för årstider och skiftningar i naturen. Bilder på detta sitter också bredvid bilderna på Väpplarna i Kabyssen. 


Fortsättningsvis kommer vi att jobba med "Mitt hem" och barnen ska få rita sitt hem. Först från tanke och minne och sedan gärna från foto, så ni får gärna maila det till oss som vi skrev i ett brev förra veckan. 

Med vänliga hälsningar Anna B och Anna S 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar