Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

måndag 16 september 2024

Väpplarna

Alla barn som är födda 2019, som alltså går sitt sista år på förskolan, kommer under hela läsåret att jobba md materialet Väpplarna. Det görs mestadels avdelningsvis men vi kommer även att ha gemensamma träffar med barn från andra avdelningar under läsåret.

Vad är då Väpplarna?
Jo Väpplarna är 4 olika figurer som symboliserar varsitt ämne, utifrån läroplanens mål och riktlinjer. Varje ämne har alltså en egen Väpplare och mönstret på respektive Väpplare avslöjar vad den är intresserad av:
Den röda Väpplaren står för socialt samspel, den blå Väpplaren för språk, den gula Väpplaren för matematik och den gröna Väpplaren för naturvetenskap/teknik.

De olika Väpplarna kommer att hälsa på oss många gånger under läsåret, under olika perioder, och vi kommer då att erbjuda aktiviteter kopplade till respektive ämne som på ett lustfyllt sätt utmanar de äldsta barnen.

Varje ämne representeras alltså av varsin Väpplare


Språk - med aktiviteter kring t.ex. språklig medvetenhet och ordförråd.

Matematik - med aktiviteter kring exempelvis mönster, antal, matematiska begrepp och resonemang.

NO/teknik - med aktiviteter kring t.ex. vatten, förändringar i naturen och vardagsteknik.

Socialt samspel - med aktiviteter kring exempelvis barnen och deras närhet, om empati och värdegrund.


Syftet med materialet är att barnen på ett lustfyllt sätt ska få möta och utforska sin omvärld. Att på ett lekfullt sätt skapa ett intresse och en nyfikenhet kring våra nya kompisars intresse. Vi vill att barnen ska få upptäcka och inspireras till nya kunskaper och på så vis skapa ett meningsfullt lärande.

Alla aktiviteter i materialet utgår från barnets egen nivå och utveckling. Det enskilda barnet har inga förväntansmål på sig utan målet är att förskolan ska ha erbjudit en stimulerande undervisning där alla har fått chansen att prova på.

Den första Väpplaren är den röda och vi kommer under några veckor att utmanas i aktiveter som berör socialt samspel.

Här nedan följer en kort film som beskriver Väpplarna lite mer.

https://youtu.be/3O2m0w_k168?feature=shared

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar