Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

torsdag 23 maj 2024

Båtens 6-årsgrupp

Hej!

Våra blivande förskoleklassbarn har haft några minst sagt händelserika veckor med mycket skoj, kunskap och gemenskap.

Under två tillfällen har de barn som ska börja på Bråvikskolan fått besöka den. De har fått träffa personal, andra barn som ska börja där, lekt lekar, fruktstund och fått känna in miljön både inomhus och utomhus. 

En förmiddag bjöds barnen in till gemensam 6-årsgrupp tillsammans med Kompassens och Isjaktens blivande förskoleklassbarn. Vi sågs på en gräsyta i närområdet och efter lite frukt blev barnen uppdelade i 3 mixade grupper. Grupperna fick sedan turas om att leka olika lekar och det blev korv med bröd-kull, banankull och en lek där barnen tillsammans bildar ett spindelnät av tråd som de sedan tillsammans ska reda ut. 

Förra veckan var det dags för bussutflykt igen och ett besök på Cnema. Där fick vi se filmen Små djur och stora väsen. Vi fick följa med ut i naturen och följa en fågel som upplevde de olika årstiderna, om djurarter, livet i vatten/land/himmelen, tidvatten och månen, ekosystem, dag och natt och fantasi. Filmen bjöd på mycket humor och skratt men också allvar och lite mystik.

Vi har också varit på promenader i vår närmiljö. En förmiddag promenerade vi på barnens önskan till lekparken. Barnen klättrade, åkte rutschkana, gungade, hoppade och mycket mer. 


På våra promenader pratar vi om trafik och regler och uppmärksammar hur vi ska tänka och agera i trafiken. Igår, onsdag, gick vi på en promenad där barnen fick uppdraget att plocka skräp. Vi pratade om vad det var för material, var man slänger det och varför man inte ska slänga skräp i naturen...

- För djur kan dö

- För att det inte försvinner

...var exempel på barnens teorier, vilket de ju har helt rätt i! 


Vi stannade till för fruktstund i Makbulas trädgård där de barn som ville också fick smaka olika grödor som vindruvsblad, vild gräslök och oregano. 

- Det smakar pizza, utbrast några!

Sedan fick några av barnen visa var de bor och vi pratade om gatunamn, nummer, siffror och våningar. Nästa vecka kommer vi fortsätta att utforska vår närmiljö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar