Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

onsdag 10 november 2021

Ankaret - Djupdykning i sagan "Alla får åka med"


Vårt tema fordon och sagan "Alla får åka med" fortsätter nu med att vi djupdyker ner i respektive karaktär. Det är flickan, tomten, hunden, grisen, pojken och nallen. 
Vi har nu börjat fokusera på flickan, som är den som kör lastbilen. Utifrån barnens tankar och intresse får vi se hur länge vi kommer att fokusera på respektive karaktär. 

Vi har lyssnat på sagan samt tittat på den som filmatisering. Därefter har vi samtalat utifrån planerade frågeställningar om vad vi sett och då framförallt riktat vår uppmärksamhet mot flickan.

"Vem kör lastbilen?" 
"flickan! Inte ledsen, hon är glad"

"Hur ser flickan ut?"
"Tröja och hår! grön tröja har hon"Att först fokusera på flickan är ett medvetet val då det ger oss möjlighet att lyfta olikheter och likheter i perspektiv genus - jämställdhet. Det ger också en bra ingång till att uppmärksamma hur barnen ser på sig själva - att prata om sitt jag. 

Efter den här aktiviteten hör vi barnen spontant börja uppmärksamma våra olikheter såsom hårfärg. 
"Karin du har brunt hår, jag har vitt hår" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar