Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

fredag 29 oktober 2021

Kojen och Ankaret - Sinnesvecka


Den här veckan har vi haft en sinnesvecka. Barnen har fått uppleva våra fem sinnen lukt, smak, känsel, syn och hörsel på olika sätt. Vi har valt att arbeta med våra sinnen eftersom det är genom just våra sinnen vi möter vår omvärld. Sinnesupplevelser skapar erfarenheter som ger oss en upplevelsebank att relatera till i nya möten med vår omgivning. I början av veckan fick barnen prova att sträcka ner sin hand genom ett litet hål i en burk för att känna vad som fanns i burken. Barnen fick känna på kall kokt spagetti vilket kändes lite läskigt och kladdigt. Sen fanns det också en bil och en gaffel och barnen kunde lätt identifiera bilen. Barnen fick också känna på vatten i olika temperaturer.


En annan dag fick barnen lukta på två saker som ofta finns i våra kök. Något barn kunde urskilja det ena och berättade att det var "kanel"! Något barn uttryckte "gott" vid doften av kanel och ett annat förknippade det med "kaka". Därefter ville barnen smaka på kanelen så då provade vi att smaka på en liten mängd kanel. Det andra barnen fick lukta på var kaffe. Någon uttryckte att det var "samma" som det innan och de påminner ju om varandra i färg. Däremot kändes kaffet lite annorlunda när vi la det i våra händer och undersökte dess konsistens. 


En dag upptäckte vi med hjälp av synen att när vi snurrade en snurra med olika färger får den en helt annan färg när den snurras fort. Experimentet fascinerade flera barn som gärna ville prova flera gånger. Barnen har dessutom fått använda sin hörsel genom att lyssna efter ett ljud som vi gömt någonstans på avdelningen. Vi provade bl.a. att lyssna efter timern från en av våra mobiltelefoner som låter när tiden gått ut, idag fick den låta som en anka.Då några barn varit frånvarande under veckan som varit kommer detta att fortsätta några veckor framöver.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar