Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Förskolan Båten. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema hållbar utveckling - hållbara relationer och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare.

torsdag 16 december 2021

Durken- Avslutning tema

  ”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn.

Denna termin då vi riktat in vår undervisning i vår utbildning på temat vatten och vattnets kretslopp har fått oss alla barn och pedagoger att väcka vår kreativitet och fantasi förmåga. Undervisningen för de yngre barnen ska erbjudas på ett lekfullt kreativitet sätt. Vi har lekt, tagit reda på fakta och skapat rekvisita och alster efter barnens egen reflektion, lärande och visade intresse i temat vattnets kretslopp. Att se hur barnens lärande fångas genom att leka/dramatisera tunga vatten droppar som blir för många i ett enda moln och blir till nederbörd istället är så härligt att se, hur barnen tar till sig undervisningen och utvecklar en förståelse och medvetenhet.

Vi har denna vecka avslutat temat vattnets kretslopp med en saga om just detta…

Sagan om Vattendroppens äventyr.

 

En liten vattendroppe sover så lugnt i havets böljor. Vågorna gungar henne försiktigt upp och ner. Vinden sjunger en fin sång för henne: Sov min lilla vattendroppe…

Solen skickade sina varma strålar direkt till den lilla vattendroppen.

”Oj! Vad skönt och varmt!” – säger vattendroppen.  ”Hej Solen! Tack att du väckte mig!” Vattendroppen fortsätter att gunga på vågorna och att sola kroppen. Om en stund börjar hon bli mindre och mindre. Vattendroppen bli lättare och känner nästan inte sin kropp.

 

”Vad händer med mig?”, frågar hon oroligt. ”Jag kommer att försvinna snart! Jag bli så lätt att jag kan flyga upp till himlen!”

”Bli inte orolig”, svarar Solen. ”Du försvinner inte. Lätt som en plätt kommer du att förvandlas till ånga, och utan motor flyger du snabbt upp till himlen.”

 

Det var sant, och vattendroppen flyger helt fort till himlen. Nu blir det stopp. Dags att parkera i ett moln. På parkeringen i molnet finns det redan massor av vattendroppar, och alla ser likadana ut för att alla är de syskon. Alla var glada att träffa sin syster och hälsa på henne.

Vattendroppen har mycket roligt med sina syskon för att det är skojigt att vara tillsammans och leka med andra droppar. Och de fortsätter tillsammans sin vandring på himlen.

Plötsligt börjat det bli kallt, och det börjat kännas trångt för alla vattendropparna i molnet. Helt enkelt blir de för många. De börjar knuffas och bråka med varandra. Då spricker plötsligt molnet, och alla vattendroppar faller ner till jorden för att vattna allt där. Tillsammans bildar de ett kraftigt regn. På så sätt kommer vattendroppen tillbaka till havet samman med några av sina syskon, där de fortsätter att leva lyckliga tillsammans.Vi har även denna vecka fortsatt med att skapa olika alster efter barnens intresse och för att uppmärksamma och överföra traditioner. Detta gör vi i våra uppdelade små möten som vi arbetar kontinuerligt i, barnen får samarbeta och utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp. I våra mindre möten får barnen även möjligheter att utveckla förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan få inflytande/delaktighet och möjligheter att påverka sin situation.

Inför nästa termin har barnen visat intresse för att ta reda på vad som finns ovanför molnen, vi ser verkligen framemot en spännande resa även nästa termin.

”det är en massa andra moln över molnen”

”det är rymden som finns ovanför molnen”

”planeter finns där en massa olika planeter”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar