Välkommen till förskolan Båten!

Välkommen till Lindö kommunala förskolor; Båten, Ekan, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt projekt och barns lärande samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord, MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER, leder oss i vårt arbete.

torsdag 12 maj 2016

Durkens fjärilsprojekt


Durken arbetar några veckor framåt med projekt fjäril. 
Vi inleder projektet med att spåna tillsammans kring vad vi kan om fjärilar. 

- Dom kan flyga
- Äter blommor, eller honung
- Dom äter det som bi äter
- Bor i träden eller i blommor
- Dom äter växter

Vi skapar tillsammans en stor fjäril som ska användas som dekoration på förskolans sommarfest med just tema fjäril.  
 

Fjärilen är skapad av tapetklister. Ett nytt skapandematerial för oss på Durken. Att känna och arbeta med tapetklister var spännande. Några stoppade handen rakt i skålen och kladdade flitigt medan andra kände lite skeptiskt med ett finger. 
- Det är kladdigt
- Det känns mjukt

Med hjälp av en förteckning på olika typer av fjärilar bestämde vi oss för att gå på spaning. Vi spanade på vägen mot slipen, men såg inga fjärilar. De kanske sover trodde någon. På vägen tillbaka till förskolan såg vi en vit fjäril. Men den flög för snabbt för att kunna ta ett foto på den.  Att den var vit såg vi iallafall. När vi tittade på vår förteckning kunde vi konstatera att det måste ha varit en "rapsfjäril"  vi sett. 

 

Barnen kom på att för att kunna spana bättre efter fjärilar behövs ju en kikare. De som vill har där med skapat en kikare av toarullar. Hoppas vi kan se fler fjärilar med hjälp av dem när vi spanar nästa gång! 

Men vart kommer fjärilarna egentligen ifrån?
Vi har lärt oss att honfjärilen lägger ägg på ett löv, ur ägget kommer en larv, larver kryper och äter och äter löv, den växer och blir till en puppa. Ur puppan kommer sedan fjärilen att krypa ur.

Vi tillverkar också en larv och en puppa av tapetklister. 

En ny funderingar har uppkommit under projektets gång.
- Hur länge är fjärilen i puppan? 
1 kommentar:

  1. Så spännande med fjärilsjakt & vilken tur att ni fick se en fjäril! Ja undrar hur länge fjärilen är i puppan...har ingen aning :)

    SvaraRadera